FK Krupa – Krupa na Vrbasu je osnovana 1983. Kub je smješten u mjestu Krupa na Vrbasu, nadomak Banjaluke. FK Krupa se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine gdje je u debitantskoj sezoni 2016/17 zauzela četvrto mjesto, iza velikana BH fudbala Zrinjskog, Željezničara i Sarajeva.

Svoj razvoj u novijoj istoriji FK Krupa, Krupa na Vrbasu počinje 2005. godine takmičenjem u četvrtoj područnoj ligi pod okriljem Gradskog fudbalskog saveza Banja Luka. Tokom prve sezone FK Krupa nije posjedovala vlastiti stadion te je svoje utakmice kao domaćin igrala na terenu FK Vrbas, Banja Luka. U sezoni 2006/2007 FK Krupa je igrala utakmice na privremeno napravljenom stadionu u Krupi na Vrbasu.Uz takmičenje seniorske ekipe, formirane su i omladinske selekcije kluba ( pioniri i kadeti).

Teren sa vještačkom travom je napravljen 2009. godine, te je Klub nastavio takmičenja na svom novoizgrađenom stadionu na kojem igra i danas. Iz četvrte područne lige FK Krupa se plasira u treću regionalnu ligu RS-a 2012. godine iz koje već naredne sezone prelazi u drugu ligu RS-a. Trend uspjeha se nastavlja i sljedeće godine te se FK Krupa u sezoni 2014/2015 takmiči u Prvoj ligi RS-a. Na tom nivou takmičenja, Klub se zadržava dvije sezone.Debitantski plasman u Premijer ligu FK Krupa ostvaruje 2016. god. što je ujedno i najveći uspijeh Kluba u njegovoj istoriji.

Klub je tokom takmičenja u raznim ligama ostvarivao i druge uspijehe kao što je igranje finala Kupa RS-a, osvajanje Kupa Grada Banja Luke u više navrata, te odigravanja finala juniorskog Kupa BiH u sezoni 2016/2017. Takođe pored klupskih, moramo navesti i individualne uspjehe i priznanja naših trenera, članova Uprave i sportskih radnika. Oko 80% igrača prvog tima čine igrači ispod 21 godine. FK Krupa trenutno ima osam trenera (1 UEFA pro licenca, 2 – UEFA A licenca, 4- UEFA B licenca i 1 – UEFA A licenca golmana) sa planom da poveća broj na 10 trenera kad se osnuju Akademija i Škola fudbala.

Plan FK Krupe je da ostane stabilan dio Premijer lige BiH, sa namjerom da u sljedećoj sezoni izbori nastup na međunarodnoj sceni, u nekom od UEFA -inih takmičenja. Biti u gornjem dijelu tabele u Premijer ligi BiH je jedno od očekivanja u skladu sa planom uprave. Glavni cilj FK Krupe je da uspostavi platformu za razvoj mladih igrača u regionu, podržani sa uspješnim fudbalskim programom koji uključuje mlade igrače i djecu treniranu od strane naših edukovanih trenera u selekciji starosne grupe.

Krupa na Vrbasu je mjesto u blizini Banja Luke u Bosanskoj Krajini, Republika Srpska, BiH sa oko 1300 stanovnika. Administrativno, Krupa na Vrbasu je jedan od prigradskih naselja Grada Banja Luke. Nalazi se na magistralnom putu M 16 Jajce – Banja Luka, na oko 25 km južno od Banja Luke. Smještena je na mjestu gdje rijeka Vrbas izlazi iz kanjona i ulazi u Krupsko Polje, a sa lijeve strane dotiče rijeka Krupa. Krupa je mala rijeka koja se spaja sa Vrbasom u kanjonu. Mjesto je poznato po slapovima na Krupi. Uistinu, kristalno čista voda koja teče između tradicionalnih vodenih mlinova je predivan prizor. Krupa na Vrbasu je mjesto sa svojim istaknutim prirodnim i kulturnim vrijednostima kao što su slapovi, mlinovi i izvori rijeke Krupe, Strikina pećina, Manastir SV. Ilije iz 1289 g., drvena crkva iz 15 stoljeća i srednjevjekovni grad Greben koji datira iz 1192 g.